În mod inevitabil, după un timp, trebuie să-ți echipezi mașina cu un set nou de jante sau de pneuri, pentru că acestea se uzează, prezintă semne de învechire, se deteriorează din cauza factorilor externi sau a stilului de șofat al conducătorului auto și trebuie schimbate. Vrei nu vrei, mașina trebuie să fie întreținută pentru că astfel poți asigura longevitatea ei.
Magazine online recomandate pentru jante auto:
auto-soft.ro , emag.ro , autoeco.ro , cel.ro , altex.ro
Pentru unele părți ale mașinii, periodicitatea schimbării diferă în funcție de model și de modul de condus al șoferului. De exemplu la anvelope, uzura apare din cauza factorilor externi, a climei, condițiilor de drum, etc. Dintre aceștia amintim:
• Călătoriile pe drumuri netede, asfaltate nu grăbesc uzura anvelopelor. În cazul în care se circulă frecvent pe terenuri dure, neasfaltate, anvelopele se vor uza mai repede.
• Caracteristicile vehiculului pot accelera sau întârzia factorii de uzură ai anvelopei. Dacă autovehiculul este cu tracțiune pe față (modul cum este transmisă puterea motorului spre roți) pneul se rupe mai repede. În acest caz apare însă avantajul că tracțiunea este bună atunci când vehiculul este mai încărcat, mai ales dacă are portbagajul mare. Cele mai comune mașini sunt cu tracțiune pe față.
• Puterea vehiculului are efect asupra anvelopelor. De exemplu la o mașină sport, mai puternică și mai rapidă, anvelopele se vor uza într-un timp mai scurt decât anvelopele unor automobile obișnuite.
• Viteza excesivă poate grăbi uzura anvelopelor. Deplasările abrupte, frânarea frecventă, lovirea bordurilor, accidentele și alți factori erodează rapid pneurile, astfel acestea trebuie schimbate mai des.
• Presiunea scăzută a anvelopelor poate duce la zdrobirea și uzura neregulată a acestora, la îndoirea și deteriorarea jantelor.
• Unghiurile roților sunt o problemă care se analizează în detaliu. Este vorba despre unghiul de convergență, unghiul de fugă și unghiul de cădere, care dacă nu sunt corecte pot avea un impact asupra uzurii anvelopei. Reglarea unghiurilor este la fel de importantă ca și echilibrarea roților. Un paralelism cât mai corect al roților poate ajuta la reducerea uzurii anvelopelor. Acest lucru poate crește durata de viață a anvelopelor și poate înlesni și economia de carburant. Atunci când paralelismul este incorect, crește riscul ca flancurile să se deterioreze mai rapid. Drept urmare, scade durata de viață a anvelopelor și este afectat și comportamentul vehiculului.
• Mediul poate afecta durata de viață a anvelopelor, iar aici ne referim la temperatura ambiantă, umiditate, ploaie, zăpadă, îngheț.
Este important să ai anvelope bune în orice sezon, dar mai ales iarna!
Cum alegi jantele? Contează foarte mult tipul mașinii, numărul de prezoane, anotimpul când se folosesc (vara sau iarna). Jantele se aleg în funcție de anumite date tehnice, destul de complexe: diametrul, lățimea interioară, marginea, butucul, linia centrală, cocoașa jantei, greutatea, rezistența, prinderea în prezoane. Ele influențează performanța mașinii și consumul de carburant.
Proprietarul mașinii trebuie să știe care este distanța între prezoane atunci când cumpără un set de jante noi (originale, aftermarket) sau second-hand, pentru a fi sigur că acestea se potrivesc la mașină. Distanța între prezoane poate varia, de exemplu la Audi este 5×112, la Audi Q7 este 5×130, la Dacia Logan este 4×100, la Opel Vectra este 5×110, iar la BMW este 5×120. Numărul 5 reprezintă numărul de prezoane, iar 112 este distanța dintre prezoane. La vulcanizare se folosesc ustensile care măsoară exact distanța dintre găurile opuse ale jantei. Montarea jantelor poate crea probleme unor componente ale mașinii dacă au caracteristici greșite.
Sunt jante de vară și jante de iarnă. Ele se aleg și în funcție de anotimp, sunt realizate din materiale diferite. De exemplu jantele de vară sunt fabricate dintr-un aliaj mai ușor, au diametrul și lățimea puțin mai mare, au durabilitatea mare și un aspect mai frumos. În plus acestea contribuie la un consum mai mic de carburant și facilitează răcirea rapidă a roții. Au anumite deschizături care ajută la răcirea sistemului de frânare. Având în vedere și faptul că aliajul nu este un material cu rigiditatea mare, riscul de a deforma anvelopele la curbe este destul de mic.
Jantele de iarnă sunt din oțel, se întrețin foarte ușor și au lățimea puțin mai mică, cu câțiva mm, față de jantele de vară. La jantele din oțel, care sunt mai grele decât jantele din aliaj, consumul mașinii este mai ridicat, iar deformarea anvelopelor la curbe este mai mare. Șoferii care folosesc jante mai mari și cauciucuri cu talon mai mic pot îngreuna roata și pot crește consumul de carburant. Lățimea jantei va determina lățimea anvelopei. Alegerea necorespunzătoare a jantei poate duce la uzura neuniformă a anvelopei.
Se pot cumpăra jante originale sau jante aftermarket. Există firme care comercializează piese auto care au jante realizate de producător, dar și firme ce nu sunt afiliate producătorilor mari de pe piață. De exemplu un set de jante BMW originale, de foarte bună calitate sunt mai rezistente decât jantele aftermarket. Desigur diferența dintre jante este dată de calitatea produsului (materialele trebuie să respecte standardele de calitate) și de seriozitatea producătorului.
Datele tehnice se regăsesc pe interiorul jantei sau pe exteriorul acesteia. Acestea au stanța cu simbolul mărcii mașinii pentru care sunt fabricate (ex. BMW de la Bayerische Motoren Werke, cele patru inele la Audi). Este foarte important să alegi produse de calitate, jante care se potrivesc perfect pe mașina ta, pentru a evita anumite probleme grave asupra unor componente ale mașinii și asupra performanței acesteia. Dacă vei alege produse din China sau din Taiwan, care au procese de fabricație îndoielnice, ai șanse mari să cumperi un produs care lasă de dorit.
Foarte bun site-ul, multumesc mult pentru postare.