Doua lucruri care iti distrug cutia de viteze a masinii tale

2013-fiat-500-turbo-shifter-nfwp-600x366Cu totii ne iubim masinile si facem tot posibilul pentru a le mentine mereu in cea mai buna forma posibila. Totusi, uneori, chiar si cei mai destepti dintre noi fac unele dintre cele mai tampite lucruri, care se vor concluziona in final in ruina iubitei noastre masini.

Atunci cand vorbim despre masini, trebuie sa luam in calcul mai ales transmisia acesteia. Masinile se impart in doua categorii si anume masinile cu transmisia sau cutia de viteze automata sau manuala.

In ceea ce priveste modul de a conduce o masina, acesta difera in functie de tipul cutiei de viteze. Ca soferi, avem mereu tendinta sa facem lucruri care pot parea mici, insa, pe termen lung, se vor dovedi a fi foarte nocive pentru masina noastra. Este foarte important sa-ti dai seama unde gresesti atunci cand vine vorba despre intretinerea unei masini, iar in continuare urmeaza o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei sa ca masina ta sa se afle mereu in cea mai buna forma.

1. Frana de mana. Atunci cand vine vorba despre parcari si despre starea “stationara” a masinii tale, frana de mana ar trebui sa joace un rol foarte important. Aceasta are menirea de a tine masina pe loc, chiar si atunci cand se efectueaza parcarea intr-o panta. Una dintre cele mai frecvente greseli ale soferilor este aceea de a nu folosi frana de mana, mai ales atunci cand se stationeaza intr-o panta. Daca vei lasa masina doar “in viteza”, fara a folosi frana de mana atunci cand parchezi intr-o panta, acest lucru va crea presiune asupra sistemului de transmisie al masinii tale, ceea ce va duce, in final, la deterioararea acestuia. Asadar, nu uita sa tragi frana de mana atunci cand stationezi sau parchezi.

2. Schimbarea in marsarier din miscare. Aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un sofer atunci cand vine vorba despre masina sa si despre sanatatea cutiei de viteze a acesteia. De obicei ni se intampla sa schimbam in marsarier din miscare atunci cand suntem foarte grabiti si trebuie sa ajungem cat mai repede undeva.

Ideea este ca, atunci cand bagam in marsarier fara sa oprim complet masina, punem o foarte mare presiune pe cutia de viteze, fortand angrenajele care lucrau intr-un sens, sa-si schimbe imediat sensul de rotatie, actionand ca o frana. Acest lucru deterioreaza foarte mult cutia de viteze, cat si angrenajele respective. Asadar, este foarte important sa fim atenti de acum inainte la acest aspect.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.