Navigatorul complet: Evolio HI-SPEED 5 iGo Primo

Evolio-HI-SPEED-5-iGo-Primo-e1321875167235Nu toate masinile vin echipate din fabrica cu un sistem GPS integrat, care este de regula apanajul masinilor cu pretentii.

Dar chiar daca restul diferentelor intre o masina populara si una de lux raman, la capitolul GPS masinile populare nu pierd nimic, ba mai mult, soferii au oportunitatea de a-si alege sistemul preferat si nu putini sunt cei ce aleg iGo, unul dintre cele mai avansate programe de acest tip disponibile pe piata.

Motiv pentru care testarea noului GPS Evolio HI-SPEED 5 iGo Primo este nu doar obisnuita trecere in revista a caracteristicilor sale in contextul utilizarii zilnice, ci si un mod de a „lua temperatura” intregii industrii si de a te pune la punct cu cele mai noi evolutii in lumea tehnologiilor GPS. Aparatul combina un design simplu si elegant cu foarte multe functii inteligente destinate celor mai pretentiosi soferi.

Primul lucru pe care il vei vedea este, desigur, touchscreen-ul de 5 inci, suficient de mare pentru a-l putea urmari confortabil la volan, dar nu atat de mare incat sa nu poate fi un companion de incredere si atunci cand te aventurezi ca pieton sau, cel mai probabil, turist intr-o zona in care nu ai mai fost.

Bineinteles ca majoritatea timpului il vei folosi in masina si te vei obisnui foarte repede cu dimensiunea generoasa a ecranului, pe care o vei aprecia si mai mult daca pana acum foloseai GPS-ul integrat in smartphone-ul tau. Ecranul lui HI-SPEED 5 iGo Primo este, pur si simplu, mult mai mare decat al oricarui smartphone popular (exista deja cateva care se apropie de 5 inci, dar diagonala standard a unui smartphone mare ramane inca la 4,3 inci) si asta conteaza cel mai mult in cazul unui soft de navigatie asistata.

Display-ul afiseaza o rezolutie de 480 x 370 pixeli si raspunde foarte precis la input-ul tactil. Doar unghiile lungi ale unei dive ar putea constitui vreun obstacol, desi nu cred ca exista vreuna care sa aiba probleme la capitolul manipulare.

In rest, pe partea de design nu prea ar mai fi ceva remarcabil, in afara, eventual, de stylus-ul incorporat, pentru cei care prefera acest mod de input (softul este optimizat pentru controlul cu ajutorul degetelor, asa ca tot ce castigi daca folosesti stylus-ul este precizie).

Pentru cei pasionati de detaliile tehnice, aparatul este „motorizat” de un procesor SIRF Atlas 5 la 533Mhz, ruleaza Microsoft WinCE 6.0, are memorie RAM de 128MB DDR2 si memorie interna 4GB FLASH EPROM. Memoria se poate extinde cu ajutorul unui card microSD, pentru care ai un port special. In plus, ai si un port USB pentru Active Sync.

Dar destul despre hardware, pentru ca softul de navigare iGo Primo este vedeta, oferind informatii actualizate pentru 44 de tari intr-o interfata prietenoasa, cu o serie de functionalitati noi. Una dintre cele mai interesante este cea legata de rutele alternative, care sunt disponibile inca din start, cand puteti opta pentru un traseu rapid, ecologic, usor sau scurt.

Daca cumva ati deviat de la traseu aparatul va recalcula ruta foarte rapid. In tot acest proces de programare a rutei, puteti alege ca traseul calculat sa evite un anumit tip de drumuri ( autostrazi, drumuri nepavate, bacuri, etc ) si aparatul poate lua in cacul si modul de deplasare (clasic, cu masina, ca pieton, cu autobuzul sau cu bicicleta). Daca vreti sa fiti la fel de meticulos ca Jason Statham in seria „Transporter” puteti avea chiar si o perspectiva asupra traseului inainte de a incepe navigarea, si il puteti studia in amanunt, pentru a nu avea vreo surpriza.

Noul soft vine si cu cateva inovatii de natura vizuala, cum ar fi modul realist de vizualizare a intersectiilor, care sunt reproduse realist, inclusiv iesirile de pe autostrada. In plus, puteti benefcia de o noua functie de asistenta la schimbarea benzilor, astfel chiar si in situatii dificile de trafic veti fi pe banda corecta in timp util.

Softul permite si afisarea 3D a cladirilor importante din toata Europa, si ofera si informatii legate de relieful zonei tranzitate, pentru o orientare mai buna. Cu noul iGo vei avea vizibilitate asupra urmatoarelor doua manevre care trebuie facute, ceea ce poate fi de un real ajutor, in special pe trasee necunoscute. O alta functie, care poate fi insa dezactivata daca te enerveaza, este cea de alerta la depasirea vitezei legale si la apropierea de camerele fixe radar si de supraveghere.

Hartile sunt detaliate si usor de urmarit, cu informatii clare despre POI-uri (Puncte de Interes) iar navigarea asistata vocal ofera asistenta in limba romana prin intermediul deja clasicilor Ioana si Marcel.

Noul soft ofera si un set de aplicatii multimedia care include un player pentru muzica, unul pentru video, vizualizarea de documente si imagini si un reader e-Book reader. In ce masura sunt acestea utile pe un ecran cu o rezolutie relativ modesta este discutabil, mai ales daca folosesti deja gadgeturi dedicate pentru multimedia (smarphones sau playere dedicate).

Dar functiile de calculator pot fi utile. Cu noul iGO poti calcula consumul de carburant, poti mentine un registru de calatorie si afli informatii utile despre legislatia rutiera din fiecare tara in care te afli. In plus, ai un convertor de unitati, informatii despre masurile la imbracaminte in diferite tari si informatii legate de rasarit si apus. In caz ca te intrebi cu ce te ajuta marimea la camasa in traficul bucurestean raspunsul este ca nimic nu te ajuta in traficul bucurestean. Dar daca esti undeva in concediu, s-ar putea sa apreciezi astfel de informatii.

Evolio HiSpeed dispune de garantia ultimei versiuni de harta disponibila in momentul achizitiei si va beneficia gratuit de cele mai noi update-uri. Conectand GPS-ul pe www.naviextras.com in termen de 30 de zile de la conectarea in www.naviextras.com sau de la data cand si-a luat semnal GPS pentru prima data, veti vedea daca exista sau nu update-uri disponibile. Totodata, din catalogul de servicii, puteti adauga continut aditional gratuit sau contra cost. Update-urile sunt gratuite timp de 12 luni pentru harta Romaniei, Ungariei si Ucrainei.

HI-SPEED 5 iGo Primo este un navigator GPS complex si complet, care ofera foarte multe informatii utile si o experienta placuta in utilizare. Ecranul ofera cu generozitate un spatiu de afisare optim pentru hartile intuitive, detaliate si usor de urmarit. Este un aparat versatil care poate deveni foarte usor unul dintre gadgeturile fara de care nu iesi pe usa dimineata.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.