RABLA 2014: Avantajele şi dezavantajele cumpărării unei maşini second hand

masina_27746900RABLA 2014: De cele mai multe ori, înainte de a achiziţiona o maşină, ne punem întrebări diverse şi analizăm toate situaţiile, pentru a fi siguri că alegem cea mai bună variantă. Să cumpărăm una noua, care ne oferă siguranţa că n-a mai fost folosită de altcineva înainte, sau una second-hand, care are avantajul că este mai ieftină.

RABLA 2014: Alegerea intre o masina noua si una second hand poate fi, insa, una grea si, de multe ori, nu depinde doar de economii, scrie avocatnet.ro. Pana la urma, este o investitie care implica bani, timp, rabdare, zile intregi de cautari si de vizionari.

Asa ca am adunat in cele ce urmeaza mai multe argumente pro si contra masinii “la mana a doua”, tocmai pentru a crea o imagine cat mai cuprinzatoare asupra subiectului si pentru a vedea la ce trebuie sa ne gandim si ce trebuie sa luam in calcul inainte de a decide ce sa cumparam.

Argumente PRO maşinii la mâna a doua

Poate ca cel mai important argument pro achizitionarii unui autovehicul second-hand este cel financiar. Astfel, o masina mai veche va costa cu mult mai putin fata de una noua, poate chiar mai putin decat ne-am fi asteptat.

Din primul argument putem extrage un al doilea, acela ca o masina second hand, desi va costa mai putin, poate avea aceleasi dotari ca si una noua (geamuri electrice, aer conditionat/clima etc). Mai mult decat atat, autovehiculul nou vine de obicei cu dotarile minime, astfel ca cel care cumpara va trebui sa plateasca in plus pentru alte dotari, precum tapiterie, scaune incalzite, proiectoare ceata, senzori parcare etc. In cazul unor masini noi, cum e autohtonul Logan, pretul de vanzare nu include nici macar aerul conditionat, ceea ce inseamna un cost suplimentar de cateva sute de euro pentru aceasta facilitate.

Optiunile sunt la fel de diversificate ca si in cazul unei masini noi. Aceasta pentru ca moda achizitionarii unui autovehicul second-hand a avansat asa de tare, incat cumparatorii au de unde alege, indiferent ca vor cauta intr-un targ auto sau in anunturile din presa (scrisa sau online) ale particularilor.

Fiecare an aduce noi modele de masini, astfel ca ele se devalorizeaza aproape imediat. Practic, o masina care acum ajunge la un pret exorbitant de 30.000 euro, poate fi achizitionata anul urmator chiar si la jumatate din suma. Din acest punct de vedere, nu este chiar o afacere buna sa cumperi ceva nou, aceiasi bani putand fi investiti intr-o achizitie second-hand cu mult mai multe dotari.

Proprietarii masinilor la mana a doua nu sunt nevoiti sa efectueze toate reparatiile autovehiculului la reprezentanta, ci la orice service auto sau chiar in garajul propriu. Mai precis, in cazul unei masini noi, garantia le impune prezentarea la reprezentanta chiar si pentru un simplu schimb de ulei, ceea ce inseamna costuri mult mai mari.

Argumente CONTRA masinii la mana a doua AICI.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.