Seria de sasiu a autoturismului – importanta si utilitate

renault_duster_export_ennore4_70632700Seria de sasiu a autoturismului este un numar unic de idetificare a autovehiculelor. VIN – Vehicle Identification Number, cum se mai numeste in limba engleza, este, de fapt un standard ISO, destul de recent. Numarul de identificare a vehicolului (seria de sasiu) a fost prima data descris in ISO Standard 3779 in Februarie 1977 si ultima data a fost revizuit in 1983.

Chiar daca standardul ISO este destul de recent, constructorii de masini, in special cei din SUA, au utilizat, mai mult sau mai putin standardizat, serii de identificare a autoturismelor pe care le produceau. La inceputuri, principalul scop al seriei de sasiu era sa confere o descriere exacta a autoturismului. Aceasta intrucat productia masinilor de serie incepuse sa creasca semnificativ. Astfel ca primele serii de sasiu aveau o structura foarte diferita, in functie de fiecare producator de la acea vreme.

Primele incercari de uniformizare a structurii au fost facute la inceputul anilor 80, de Administratia Nationala de Siguranta a Traficului a SUA (USDOT). USDOT a stabilit ca toate autovehiculele care circula pe drumurile publice trebuie sa detina un numar de identificare compus din 17 caractere. In acest fel a luat fiinta numarul de identificare standardizat pe care il folosesc in prezent majoritatea producatorilor de autovehicule.

Si in UE standardul de 17 caractere a fost adoptat, rezultatul fiind forma unica a seriei de sasiu pentru fiecare autovehicul de serie care iese pe portile fabricilor din Europa. In Romania VIN-ul unui autoturism este trecut in Certificatrul de inmatriculare (Talonul masinii) la pozitia 3 in talon vechi si pozitia E in talon nou.

Utilitatea seriei sasiului (numar de identificare auto) este foarte mare cel putin din minim 2 puncte de vedere:
este un “CNP” al autovehicolului care este stantat pe caroserie cu ponsoane speciale, atat in locuri mai putin vizibile (podea, praguri, stalpi caroserie), cat si in partea dreapta sau stanga a ramei parbrizului. VIN-ul (numar de identificare auto) este, astfel, principalul element antifurt al autoturismelor. Este dificil de sters sau modificat de catre hoti. Precizam ca seriile de sasiu ale oricaror doua autovehicule fabricate intr-o perioada de 30 de ani, nu sunt identice.

seria sasiului, contine in interiorul ei datele necesare cumpararii pieselor de schimb (motor, transmisie, caroserie, etc.). Practic, miile de repere si componente ale unui autoturism sunt precis identificate pe baza seriei sasiu. Prima intrebare, cand mergeti la un magazin de piese de schimb auto, ester despre VIN, de aceea trebuie sa mergeti cu talonul masinii. Seria sasiului este trecuta la pozitia 3 in taloanele vechi si pozitia E in taloanele noi .

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.