Sunt multe cazuri în care șoferii se urcă la volan după o noapte grea îmbibată cu alcool. Nu mică le este mirarea să constate că sunt opriți de polițiști și rămân fără permis pentru că fiola depistează încă urme de alcool. În cât timp iese alcoolul din sânge?
Alcoolul nu face treabă bună cu condusul. Băuturile alcoolice afectează o serie de functii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii și timpul de reacție, lucruri esențiale pentru un șofer.
Medicii avertizează faptul că ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat nici cu somn și nici cu exerciții fizice. Timpul de eliminare a alcoolului din sânge diferă de la un individ la altul, în funcție de greutate și de vârstă.
De exemplu, un bărbat de 80 de kilograme care bea o bere în aproximativ jumătate de oră îi va lua 180 de minute să elimine complet alcoolul din sânge. O femeie de 60 de kilograme care consumă aceeași bere tot într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore și 20 de minute pentru ca alcoolemia ei să ajungă la 0.
Organismul are nevoie de 24 de ore
Cu toate acestea, medicii spun că indiferent de individ și de cantitatea de alcool consumată, „alcoolul iese complet din sânge abia după 24 de ore”. Tocmai de aceea, dacă șoferii au consumat noaptea precedentă mult alcool, este indicat să nu se suie la volan a doua zi.
Ce spune legea la noi?
Legislația română admite o limtă a alcoolemiei în sânge de până la 0,2 la mie (echivalent cu 0,15 la mie în aerul expirat). Peste această limită, între 0,2 și 0,5 la mie, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă între 2.205 și 5.250 de lei și suspendarea permisului pe o perioadă de până la 6 luni. Alcoolemia peste 0,5 la mie este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.