Ai vilă și mașină scumpă? Fiscul te va vizita curând

masini_76642900Inspectorii din cadrul Finanţelor au stabilit care sunt criteriile după care vor fi verificate persoanele care trăiesc în lux ostentativ şi nu îşi plătesc dările la stat. Selecţia acestor contribuabili va fi realizată începând cu 1 iulie, urmând ca din toamnă să se treacă la verificarea efectivă a averilor. Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sunt vizaţi oameni de afaceri care „obişnuiesc să trăiască în lux, au vile luxoase, conduc maşini scumpe şi au conturi consistente în străinătate”.

Totodată, aceste controale diferă faţă de inspecţiile generale pentru că la baza lor nu vor mai sta veniturile, ci valoarea bunurilor pe care le deţin. „Sunt în vizor oameni de afaceri care trăiesc în lux, şi mă refer aici la vile, maşini, excursii exotice, bani în conturi în ţară sau străinătate. La controlul marilor averi nu se va începe de la venituri, ca la inspecţiile fiscale, ci de la costuri.

Adică, dacă un contribuabil are o vilă de un milion de euro, conduce nu ştiu ce maşini scumpe şi obişnuieşte să meargă în excursii scumpe, se va calcula costul acestora. Următorul pas va fi de a verifica ce venituri a declarat această persoană la Fisc.

Dacă nu corespund cifrele, înseamnă că acele bunuri au fost achiziţionate prin evaziune şi contribuabilul va fi chemat la instituţie, i se vor da 60 de zile la dispoziţie să depună o declaraţie de patrimoniu, cu tot ce deţine, ce conturi are prin străinătate şi începe inspecţia fiscală propriu zisă”, ne-a precizat sursa consultată.

Potrivit aceleiaşi surse, în acest moment se controlează averile a 20 de oameni de afaceri, printre aceştia numărându-se George Becali şi verii săi Ioan şi Victor.

Înaintea demarării acestui program la nivelul municipiului Bucureşti, reprezentanţii Direcţiei de Verificări Fiscale au susţinut seminarii la nivelul fiecărei Direcţii Regionale din cadrul ANAF, prin care au fost instruiţi membrii departamentelor de inspecţie fiscală. Planul ANAF este de a controla în acest an circa 2.000 de oameni de afaceri la nivel naţional, din fiecare judeţ fiind vizate câte 50 de persoane.

Chiar dacă pe hârtie proiectul pare simplu, munca inspectorilor va fi diferită faţă de inspecţii generale, deoarece mulţi oameni de afaceri apelează la mici „trucuri” pentru a fi acoperiţi.

„Va fi vorba de un proces foarte laborios pentru că trebuie o documentare puternică în stabilirea averilor. La acest tip de contribuabili vor apărea probleme de genul: maşina e cumpărată pe firmă, vila în care locuieşte e şi sediul social al firmei şi alte asemenea. Dar, ăsta este scopul programului, de a stabili diferenţe între ceea ce declară contribuabilul persoană fizică şi ce deţine cu adevărat. Cei mai predispuşi la astfel de controale sunt cei care au adunat averi din tranzacţii imobiliare”, a concluzionat sursa citată.

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a inclus un paragraf în care afirma că este hotărât să accelereze „progresele înregistrate în cadrul iniţiativei noastre privind Persoanele Fizice cu Averi Mari”, arătând că Fiscul va continua etapa iniţială a primei aplicări a tehnicilor de control bazate pe metodele indirecte.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.