Taxe – Timbrul verde

Masina-verde-1024x768-600x450Incepand cu 15 martie anul acesta posesorii de masini s-au trezit ca au o alta taxa de platit. De data aceasta vizand ceea ce nivelul de poluare reprezinta pentru fiecare autoturism in parte. Si cum asta vizeaza pe toti exista o mai mare atentie a ceea ce se cumpara cand vine vorba de taxe.

Prea putin surprinzator caci taxele sunt mereu modificate aceasta masura loveste mai mult in masinile cu norma de poluare mai mica. Culmea insa astfel se considera ca un autoturism vechi are limita de functionalitate mai apropriata de viitor si deci va polua mai putin.

Taxa numita “timbrul verde” vine ca o completare, asa cum oficialii au spus, a legilor europene. Ce se intampla intr-un mod concret? Cumparatorii de masini se gandesc mult mai mult, ezita si procentele la cumpararea de masini mai bine, cu Euro 3 si 4 scad. Asta pentru ca intr-o nota comparativa cu taxa de prima inmatriculare de pana acum pentru astfel de masini era cu 10% mai mica.

Ce rezulta dintr-o astfel de lege? Ca este cu mult mai convenabil sa achizitionezi o masina cu norma de poluare Euro 1, 2 sau chiar non-euro. Insa atat de vechi de parca nu s-ar merita pe termen lung investitia tendintele pentru cumparare se indreapta catre masinile Euro 3, 4. Avantajate sunt si masinile hibrid care se scutesc de aceasta taxa insa cu un alt nivel de buget necesar intr-un astfel de caz este o mica parte a puterii de cumparare.

Si daca taxa de prima inmatriculare a fost achitata? Ingrijorarea ca se va necesita o noua plata nu exista pentru detinator si nici in cazul cumparatorului. Insa asta numai daca nu s-a cerut recuperarea taxei in instanta. Cum legile au fost facute de mantuiala se stie valul de detinatori de autoturisme care au dat navala la intocmirea de dosare in instanta pentru recuperarea taxelor de la inmatriculare. Si au avut castig de cauza. Fusese un trend cu o astfel de practica caci era imposibil conform legii, era dreptul fiecaruia. Numai cine nu a avut timp sa se complice cu asa ceva nu a dorit recuperarea taxei. Iar intr-un astfel de caz la prima vanzare si transcriere de proprietar auto se va cere taxa platita numita timbrul verde. Insa la fel ca si in cazul taxei de prima inmatriculare cel mai probabil va exista o noua posibilitate de a “lovi” in legile statului pentru a recupera banii platiti.

Cu sau fara taxa timbrul verde doritorii de a achizitioan o masina trec si peste astfel de impedimente caci nevoia de masina va prima.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.