Topul celor mai scumpe masini de colectie

monte_carlo_vintage_cars_31121300Colecționarii de mașini sunt, de fapt, investitori. În ultimii ani, pe fondul crizei economice prelungite și al scăderii încrederii în alte instrumente de investiție, autoturismele de colecție au atras privirile în mod constant.

Marca preferată, pentru care se dau în vânt colecționarii este, de departe, Ferrari: patru dintre primele cinci cele mai scumpe mașini de colecție vândute fiind produse de uzina italiană.

1. Un Ferrari 250 GTO de curse din 1963 este cel mai scump autoturism vândut vreodată la licitații, până în prezent. Potrivit Bloomberg, mașina a fost adjudecată, la începutul acestei luni, la un preț de 52 milioane de dolari (37,7 milioane de euro), de către un cumpărător secret, în cadrul unei tranzacții private.

1Ferrari 250 GTO

Mașina de curse de culoare roșie a fost vândută de un colecționar din statul american Connecticut, Paul Pappalardo. Mașina a aparținut, mai demult, și unui spaniol. Prețul este cu 49% mai mare decât cel mai scump autoturism de aceeași marcă vândut vreodată. Paul Pappalardo a cumpărat Ferrari-ul în cauză în 1974, l-a restaurat și l-a condus în mai multe curse istorice, printre care și cea din 2002, Le Mans Classic. Produsă în 1962 pentru cursa de 24 de ore Le Mans și Grand-Touring, marca italiană 250 GTO rămâne cea mai dorită mașină, fiind produsă în doar 39 de exemplare. Proprietarii altor Ferrari GTO, printre care și bateristul formației Pink Floyd, Nick Mason, au primit oferte cifrate între 40 și 50 milioane de dolari pentru aceste piese de colecție din partea unor potențiali cumpărători. Conform specialiștilor, prețurile exemplarelor rare de Ferrari au crescut cu aproximativ 15% pe an, în ultimele trei decenii.

2. Poziția a doua este ocupată tot de un Ferrari 250 GTO, produs însă în 1962, pentru legendarul pilot britanic Stirling Moss.

2Ferrari 250 GTO verde lime

Autoturismul, de culoare verde lime, a fost vândut, în luna mai a anului trecut, pentru suma de 35 milioane de dolari (25,3 milioane de euro), în cadrul unei tranzacții private prin care omul de afaceri englez de origine olandeză Eric Heerema l-a vândut către colecționarul de mașini american din Seattle, Craig McCaw. Din cauza unei accidentări, pilotul Stirling Moss nu a mai apucat să concureze cu acest exemplar. Cu toate acestea, mașina are o istorie încărcată, reușind să obțină câteva victorii. A participat și în ediția din 1962 a cursei de 24 de ore de la Le Mans, însă nu a reușit să ajungă la final.

3. În luna iulie a acestui an, la casa de licitații Bonhams din Londra, a fost vândut celebrul Mercedes-Benz W196R argintiu, cu care pilotul Manuel Fangio a câștigat cursele de Formula 1 din anul 1964, pentru suma de 19,6 milioane de lire sterline (22,5 milioane de euro).

3MercedesBenz2

Exemplarul a fost vândut de către emirul Qatarului, care a cumpărat-o, la rândul său, de la industriașul german Friedhelm Loh cu aproximativ opt ani în urmă. Cumpărătorul a dorit să-și păstreze anonimatul. Mașina s-a retras din cursele de viteză în anul 1955. După aceea, aparițiile publice ale acesteia s-au numărat pe degete: în decembrie 1955, la Daimler-Benz Museum, în 1965 la Munchen, în 1966 la standurile curselor de la Le Mans și Hockenheim, în 1967 la Silverstone și în 1976 la National Motor Museum în Hampshire. În 1980, automobilul a ajuns în garajul unui colecționar care nu a mai arătat-o publicului.

4. Pe a patra poziție în top se află un Ferrari roșu, 275 GTB/4S NART Spider, produs în 1960, vândut pe 17 august 2013 pentru 27,5 milioane de dolari (20 milioane de euro).

4Ferrari NART Spyder

A fost cel mai mare preț plătit vreodată până în acel moment într-o licitație din Statele Unite ale Americii. Mașina a ajuns la omul de afaceri din statul Carolina de Nord, Eddie Smith Sr. Dealerii spun că acest model se numără printre cele mai frumoase care au ieșit pe poarta uzinei italiene. Acest model este foarte rar, fiind produs în doar zece exemplare.

5. Top 5 este încheiat tot de un alt exemplar Ferrari, produs în 1957, Ferrari 250 Testa Rossa.

5ferrari-250-testa-rossa

Acesta a fost vândut la o licitație din SUA, în august 2011, pentru 16,4 milioane de dolari (circa 12 milioane de euro). Automobilul a făcut parte din echipa Scuderia Ferrari care a concurat la Le Mans. Exemplarul este în mod special atrăgător pentru americani, fiind restaurat și remodelat ca aparținând echipei 1958 Le Mans NART. Însăși restaurarea mașinii a câștigat multe premii, plasând autoturismul printre cele mai rare mașini de curse vintage.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.