Producătorul croat de mașini electrice Rimac Group, fondat de tânărul inventator Mate Rimac, a obținut, miercuri, o nouă rundă de investiții, în valoare de 500 de milioane de euro, de la fondul japonez Softbank Vision II și banca americană Goldman Sachs, cu participarea companiei auto germane Porsche, un investitor mai vechi al startup-ului balcanic.
Softbank Vision II, fond de investiții al companiei japoneze tech Softbank, și banca americană Goldman Sachs, prin fondul său de investiții Goldman Sachs Asset Management, intră acum ca investitori noi în business-ul Rimac.
În cei 13 ani de existență, constructorul auto croat ajunge la investiții totale de circa 820 de milioane de euro. În urma celei mai recente runde de finanțare, startup-ul a fost evaluat la 2 miliarde de euro, potrivit Reuters.
Compania croată are deja aproximativ 1500 de angajați (din care 700 sunt ingineri) și vrea să mai recruteze 400 de oameni cu ajutorul capitalului proaspăt obținut, pentru a-și extinde fabrica de la Sveta Nedelja (localitate situată la 20 km de Zagreb) și a deschide noi facilități de producție.
„Pe măsură ce reorganizăm Grupul Rimac, stabilim noi procese de producție pentru a răspunde cererii globale și recrutăm 700 de oameni doar în 2022, din care am angajat deja peste 300, până acum. Deschidem noi birouri în mai multe locuri din Europa și extindem producția în Campus (fabrica de la Sveta Nedelja-n.r.) și alte locații. Sprijinul investitorilor noștri profesioniști ne va ajuta să aducem compania la următoarea etapă a vieții sale. De asemenea, aș dori să le mulțumesc personal tuturor angajaților noștri pentru că fără munca lor asiduă, loialitatea și entuziasmul pentru viziunea Grupului Rimac, nu am fi aici”, a declarat fondatorul și CEO-ul „unicronului” balcanic, Mate Rimac, citat de presa croată.
Potrivit CNBC, o parte importantă a capitalului atras va fi folosită pentru subsidiara Rimac Technology, care creează și construiește componente tech de mașini electrice și hibride performante, pentru alte companii auto din toată lumea. Printre clienții săi actuali se numără Renault, Ferrari, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz și Porsche. De asemenea, Porsche și Hyundai sunt și investitori în Rimac.
Reamintim că, în anul 2021, Porsche a creat un joint venture cu Rimac Automobili, Bugatti-Rimac. Compania germană deține 45% din Bugatti-Rimac, iar firma croată are 55%. Porsche, care deținea Bugatti, a transferat astfel brandul de super-car-uri de lux în noul joint-venture, unindu-l cu Rimac. Astfel s-a format Rimac Group.
La rândul său, Porsche AG este o subsidiară a grupului Volkswagen.
Compania corată de mașini electrice de înaltă performanță Rimac a fost fondată în anul 2009 de inventatorul Mate Rimac, în vârstă de numai 21 de ani pe atunci.