Unde sunt lăsate să moară mașinile nevândute

01sheerness_marea_britanie_55786400Sute de milioane de mașini noi-nouțe, care nu vor fi niciodată cumpărate de nimeni, ocupă hectare întregi de parcări în diferite state ale lumii.

Un număr din ce în ce mai mare de autoturisme produse în SUA și în Europa rămân nevândute parțial din cauza faptului că unele piețe au ajuns la saturație, iar parțial din cauza crizei economice. Cu toate acestea, jucătorii din industria auto preferă să folosească diferite trucuri pentru a masca scăderea cererii, iar General Motors se face vinovată în mod special de asemenea practici.

În prezent, există mai multe mașini decât numărul de locuitori ai planetei. Estimările indică un număr de 10 miliarde de mașini în perfectă stare de funcționare care există pe piață, se arat într-o analiză a publicației Zero Hedge. În pofida numărului atât de mare de automobile, producătorii continuă să scoată pe piață noi și noi unități care nu au nici cea mai mică șansă să-și găsească vreodată un proprietar dispus să dea bani pe ele.

Zero Hedge prezintă imagini de pe Google Maps cu zeci și sute de mii de mașini nevândute parcate în apropierea unor localități printre care Sheerness, dar și Corby, Northamptonshire din Marea Britanie, Swindon și Sunderland tot din Marea Britanie, portul Civitavecchia din Italia, portul din Baltimore, Maryland, SUA, portul Valencia din Spania, Sankt Petersburg din Rusia etc.

Este greu să ne imaginăm că un număr atât de impresionant de automobile sunt abandonate, nefiind vândute. Marii producători auto nu iau în considerare opțiunea de a le vinde la preț redus, deoarece au nevoie până și de ultimul bănuț.

Zeci de mii de autoturisme sunt produse în continuare în fiecare săptămână, însă doar câteva dintre ele își găsesc cu greu cumpărători. În statele dezvoltate, aproape fiecare familie are deja una, două sau chiar trei mașini parcate lângă casă.

Criza economică a rupt ciclul care funcționa mai demult de a cumpăra, a folosi, a cumpăra, a folosi. În prezent, consumatorii folosesc fără să mai cumpere, fără să mai vrea să înlocuiască mașina veche cu una nouă. Este o stare de fapt tristă, pentru care nimeni nu are vreun răspuns și pentru care nu există o soluție. Astfel, producătorii continuă să scoată pe porțile fabricilor noi și noi autoturisme, care nu fac decât să intre în rândurile milioanelor de mașini nevândute care ocupă spațiul degeaba în întreaga lume.

Industria auto nu poate să producă mai puțin sau să-și înceteze producția, deoarece acest lucru ar însemna închiderea fabricilor și concedierea a sute de mii de salariați, ceea ce ar agrava recesiunea. De asemenea, efectul de domino ar fi catastrofal, în condițiile în care nici uzinele producătoare de oțel nu vor mai avea cui să-i vândă marfa. Ar fi afectate și alte zeci de mii de întreprinderi care produc componente auto. Pe scurt, întreaga economie mondială ar cădea într-o degringoladă dacă astăzi s-ar stopa producția de mașini.

Ce se întâmplă cu un autoturism nou care nu a fost vândut? Pentru acesta nu există altă alternativă decât casarea sau dezmembrarea pentru refolosirea pieselor.

Unele companii auto americane și-au mutat producția în China. General Motors și Cadillac sunt numai două exemple. În prezent, importurile de autoturisme în SUA au înghețat. În consecință, parcările din China se umplu cu mașini noi americane. Din moment ce chinezii, cu salariile lor mici, nu-și permit să le cumpere, aceste mașini vor trebui să aștepte până când situația economică se va îmbunătăți. Ceea ce ar putea să mai dureze câteva generații.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.